Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Το τέρας μέσα μας

Τα λεξικά μας πληροφορούν ότι τέρας ονομάζεται κάθε ζωντανός οργανισμός που γεννιέται με αφύσικη, ανώμαλη διάπλαση.  Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε διαβάσει για τερατογενέσεις που συμβαίνουν σε ανθρώπους ή ζώα υπό την επίδραση π.χ της ραδιενέργειας ή άλλων παραγόντων.

Η λέξη αυτή σχετίζεται επίσης με φανταστικά πλάσματα υπερφυσικών διαστάσεων και τρομακτικής εμφάνισης, ιδιαίτερα επικίνδυνα για τους ανθρώπους. Η αρχαία ελληνική μυθολογία είναι γεμάτη από τέτοια όντα, τους Κύκλωπες, τους Εκατόγχειρες, την Μέδουσα και την Χίμαιρα....κι άλλα πολλά πλάσματα της ανθρώπινης φαντασίας που προσωποποιούσαν την έννοια του α-φύσικου, του ά-λογου, του εξω-ανθρώπινου και εξω-πραγματικού.

Ετυμολογικά κάποιοι συνδέουν την λέξη αυτή με το ομηρικό πέλωρ, το πελώριο δηλαδή.
Σε κάθε περίπτωση το τέρας συνδέεται με το υπέρμετρο, το αφύσικο και το άσχημο. Φαίνεται πως για τους αρχαίους Έλληνες κάθε τι που ξέφευγε από το μέτρο και τη Φύση γινόταν τερατώδες.

Το τερατώδες ή και το τεράστιο είναι αυτό που παίρνει διαστάσεις μη ελέγξιμες και αποτρόπαιες. Σε κάποιες περιπτώσεις μιλάμε και για τερατούργημα, όταν στο α-φύσικο του πράγματος προσθέτουμε και την ηθική διάσταση.

Ο σπουδαίος Ισπανός ζωγράφος Φρανθίσκο Γκόγια είχε τιτλοφορήσει ένα έργο του "Ο ύπνος της λογικής γεννάει τέρατα" , για να δηλώσει ίσως πως η απουσία του λόγου μόνο καταστροφικά αποτελέσματα μπορεί να έχει.

Στην εποχή μας συμβαίνουν κυριολεκτικά σημεία και τέρατα, γεγονότα δηλ. τρομερά και απίστευτα, που - αλίμονο - δεν τα διαπράττουν όντα υπερφυσικά , αλλά οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας...

Οι άνω θρώσκοντες, οι έχοντες λογική, οι επιδεχόμενοι μορφώσεως, οι Άνθρωποι.

Κι έτσι τα παλιά τέρατα μένουν γραφικές φιγούρες που ίσως κάνουν κάποιους πιτσιρικάδες να μην κοιμούνται εύκολα τα βράδια, αλλά το πραγματικό τέρας αποδεικνύεται στις μέρες μας πως βρίσκεται μέσα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου