Σάββατο 28 Ιουλίου 2018

Ολέ ο ταύρος!!!

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο ταύρος είναι ένα από τα πιο δυνατά και υπερήφανα ζώα του πλανήτη μας  που ο άνθρωπος κατάφερε να εξημερώσει εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η ετυμολογία της λέξης είναι ασαφής , αν και κάποιοι την συσχετίζουν με τη ρίζα tur /tauro που σημαίνει βουνό/λόφος, υποθέτω εξαιτίας του εξογκώματος που υπάρχει στο σβέρκο των ταύρων και τους κάνει ακόμη πιο εντυπωσιακούς.
 Η δύναμή του και το μέγεθός του  τον κατέστησαν ζώο ιερό σε πολλές θρησκείες και η ύψιστη τιμή προς τον Θεό ήταν η θυσία  ενός ταύρου.
Εξάλλου, κατά πολλούς αποτελεί ηλιακό σύμβολο και παμπάλαια θεότητα την οποία τιμούσαν οι Μινωιτες και άλλοι μεσογειακοί λαοί.

Ποιος δεν  θυμάται τα περίφημα ταυροκαθάψια, (ταύρος + καθάπτω) την τελετή εκείνη κατά την οποία νεαροί άνδρες και γυναίκες πηδούσαν πάνω από τον ταύρο , αγγίζοντας τη ράχη του και εκτελώντας εντυπωσιακά , εναέρια ακροβατικά; Ο ταύρος παρέμενε σώος και ασφαλής και δεν έβλαπτε τους ριψοκίνδυνους αθλητές...
Πόσο διαφορετική είναι η τύχη των σημερινών ταύρων στις αιματηρές ταυρομαχίες της Ισπανίας και της Λατινικής Αμερικής , όπου το ζώο βασανίζεται αργά και μεθοδικά , για να καταλήξει σφάγιο θλιβερό στην αρένα!!

Η δύναμη και το πάθος αυτού του ζώου αποτυπώνεται και στη γλώσσα μας:

  • Ταυρος εν υαλοπωλειω...για όποιον βρίσκεται εκτός ελέγχου!
  • Μαινόμενος ταύρος....μια από τα ίδια, μη σας πω και χειρότερα...
  • Πιάνω τον ταύρο από τα κέρατα....αντιμετωπίζω με αποφασιστικότητα μια κατάσταση.
Όσο αψύς, ορμητικός και άγριος παρουσιάζεται ο ταύρος, τόσο γλυκιά , ήρεμη και υπομονετική εμφανίζεται η συμβία του , η καλή μας αγελάδα. Οι αγελάδες πήραν το όνομά τους από την αγέλη , την ομάδα  δηλαδή , πιθανότατα γιατί τους αρέσει να συναγελάζονται..
Είναι κι αυτή μεγαλόσωμη και εντυπωσιακή και μάλιστα στην αρχαιότητα είχε κι αυτή τα σουξέ της...ας μην ξεχνάμε την Ιώ , που την μεταμόρφωσε ο Δίας σε αγελάδα , για να γλιτώσει από τη ζήλεια της Ήρας ή την άλλη περίφημη αγελάδα , τρίχρωμη παρακαλώ!!! που ακολούθησε ο Κάδμος , για να ιδρύσει , εκεί που θα σταματούσε να βοσκήσει , την Θήβα.
Αν οι ταύροι θεωρούνται ηλιακά σύμβολα , οι αγελάδες είναι σύμβολα της σελήνης.
Στην Ινδία μέχρι και σήμερα θεωρούνται ιερές και κανείς δεν τις αγγίζει...πόσο μάλλον να τις φάει!!
Μια αγελάδα ζει μια ήρεμη ζωή χωρίς πάθη και εντάσεις , όπως ο σύζυγός της , μηρυκάζοντας το χορταράκι της , γεννώντας μοσχαράκια και δίνοντας σε μας τους ανθρώπους το γάλα της.
Οι περισσότεροι ατυχώς την θεωρούν κουτή...εγώ πάλι πιστεύω ότι αυτή έχει βρει το πραγματικό νόημα της ζωής...

Κάθε ευτυχής γάμος έχει απογόνους...στην περίπτωσή μας τα μοσχαράκια...ο μόσχος ετυμολογικά έχει σχέση με τα μοσχεύματα , με τις παραφυάδες δηλαδή και τα μικρά βλαστάρια. 
Ο μόσχος ο σιτευτός, το πιο διαλεκτό ζώο , μας θυμίζει τον άσωτο υιό και την Παλαιά διαθήκη. Από την άλλη η έκφραση μοσχάρι παραπέμπει μάλλον σε αργόστροφο και άξεστο άνθρωπο.
Αν όμως θέλει κανείς να μιλήσει για καντάρια βλακείας , τότε θα πρέπει  να αναφερθεί στα βόδια.
Το βόδι είναι το ευνουχισμένο μοσχάρι...ένας αρσενικός ταύρος που όμως δεν θα χρησιμοποιηθεί ποτέ για αναπαραγωγή. Είναι επίσης δυνατό ζώο αλλά δεν έχει την αίγλη του ταύρου...παρά το γεγονός πως στην αρχαιότητα οι εκατόμβες, δηλαδή οι θυσίες 100 βοδιών ήταν ό,τι πιο τιμητικό για μια θεότητα και η πιο ξεχωριστή επίδειξη ευσέβειας και πλούτου.
Στις μέρες μας θεωρείται χαζό, μάλλον λόγω του ότι έχοντας χάσει τις ορμόνες του...γίνεται πιο ήρεμο και μαλθακό και επίσης πολύ χοντρό. Χαρακτηριστικές οι φράσεις:

  • Τρώω σαν βόδι....τρώω υπερβολικά.
  • Κοιμάμαι σαν το βόδι....κοιμάμαι πάρα πολύ και βαριά.
  • Ένα βόδι όρθιο....δεν μου κόβει, είμαι αργόστροφος.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου