Σάββατο, 3 Οκτωβρίου 2015

Τοπική ιστορία και άλλα φαιδρά....

Για μια ακόμη φορά το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ή μήπως Δια βίου μάθησης και  Θρησκευμάτων ή Παιδείας και πολιτισμού....
- παιδιά τι γίνεται; έχασα τον μπούσουλα....-

τέλος πάντων, αυτό το Υπουργείο το "πως το λένε" μας ξάφνιασε δυσάρεστα με τις αναθέσεις για τα περίφημα πρότζεκτ της Γ' γυμνασίου (Τοπική ιστορία, Περιβαλλοντική Αγωγή και ΣΕΠ).
Όλες οι ειδικότητες μπορούν να τα αναλάβουν εκτός από την χρυσή και πολύτιμη, όπως φαίνεται Αγία Τριάδα, δηλ. ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν τέτοια πράγματα, που υπακούν σε μια λογιστική πρακτική του τύπου "όποιος περισσεύει, παίρνει τα πάντα".
Ούτε βέβαια το θέμα της διδασκαλίας της Ιστορίας είναι καινούργιο. Από καιρό το μάθημα σε γυμνάσιο και λύκειο έχει "ανοίξει" για τις ξενόγλωσσες ειδικότητες,
Και σε τελική ανάλυση δεν νομίζω ότι είναι το θέμα των ειδικοτήτων που πρέπει να μας διχάζει και να μας χωρίζει σε συντεχνίες.

Η ουσία βρίσκεται αλλού για μένα, στην παντελή δηλαδή έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού για την παιδεία, αλλά και παραπέρα, ενός συνολικού οράματος που να αγκαλιάζει όλη την κοινωνία και να ανοίγει προοπτικές προόδου και εξέλιξης.

Κάθε υπουργός με το επιτελείο του έρχεται στα πράγματα και αρχίζει τους πειραματισμούς.
Άνθρωποι άκαπνοι, που έχουν χρόνια να μπουν σε τάξη, αν μπήκαν και ποτέ, που δεν αντιλαμβάνονται την καθημερινότητα, τις ανάγκες αλλά και τις δυνατότητες του ελληνικού δημόσιου σχολείου αρχίζουν τις "καινοτομίες" και όποιον πάρει η μπάλα....

Αίφνης θυμηθήκαμε τα πρότζεκτ....τα οποία γίνονταν στις αρχές του 20ου αι, στις Η.Π.Α. με τελείως διαφορετική φιλοσοφία φυσικά και τα φέραμε στην Ψωροκώσταινα.
Θα ευνοηθεί, λέει, η βιωματική μάθηση και ο μαθητής θα αυτενεργεί και μπλα...μπλα...μπλα.
Μα πως είναι δυνατόν!!!!!σε ένα σύστημα που από τα πρώτα σου βήματα σου καλλιεργεί την ατομικότητα, την ξεχωριστότητα, σε ένα σύστημα που η βαθμολογία είναι αριθμητική και όχι περιγραφική, σε ένα σύστημα δεμένο αξεχώριστα με την πρόσβαση στο πανεπιστήμιο μέσω σκληρών και ανταγωνιστικών διαδικασιών, να ευδοκιμήσουν τα πρότζεκτ;;;;

Κι όμως....στην πλάτη των εκπαιδευτικών που τους έρχεται η καυτή πατάτα στα χέρια, το σύστημα βαυκαλίζεται για τις καινοτομίες του, ενώ στην πραγματικότητα μένει ίδιο και απαράλλαχτο χρόνια τώρα.

Όσο για την Τοπική ιστορία, πριν από χρόνια κι αυτή με τη σειρά της ως καινοτομία παρουσιάστηκε και φορέθηκε στην Γ΄ γυμνασίου, χωρίς όμως κανείς να επιμείνει στην διδασκαλία της....μια ακόμη αλλαγή που ξεχάστηκε γρήγορα στα συρτάρια. Ξεχάστηκε μεν, αλλά να που τώρα με τα πρότζεκτ βγήκε πάλι στην επιφάνεια η δόλια και ζητά δικαίωση.
Ποιος θα την διδάξει; Αρχικά οι οδηγίες έλεγαν περί φιλολόγων και θεολόγων αποκλειστικά (είναι βλέπετε και τα πολλά βυζαντινά μνημεία που διαθέτει η Ψωρoκώσταινα ...). Έλα όμως που αυτές ήταν οι οδηγίες που είχαν ξεμείνει από παλαιότερες χρονιές και οι οποίες εξυπηρετούσαν άλλη φιλοσοφία και ανάγκη....
Οπότε μετά από ένα μήνα, να σου την η νέα οδηγία "όλοι θα την διδάσκουν εκτός από τους φιλολόγους...."

Απορία ψάλτου βηξ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου