Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Φτερά και πούπουλα

Ο έρωτας ήταν ανέκαθεν ένα συναίσθημα δημοφιλές  που ξεχώριζε για το πάθος και την έντασή του.

Ο ερωτευμένος , αυτός που καταλαμβάνεται από έρωτα ,  είναι ένας άνθρωπος που πάσχει , που έχει εξ ολοκλήρου παραδοθεί στο αντικείμενο που έχει ερωτευθεί και του αφοσιώνεται πιστά. Ο ερωτευμένος δεν έχει δύναμη αντίστασης , χάνει την λογική του κρίση , ακόμη και τον ίδιο του τον εαυτό μέσα στο συναίσθημα που τον κατακλύζει. Για όσο διάστημα διαρκέσει ο έρωτάς του ζει και αναπνέει γι' αυτόν. Είναι ευάλωτος και ευτυχής....

Οι αρχαίοι που αρέσκονταν στον ανθρωπομορφισμό  έδωσαν στον έρωτα την μορφή ενός μικρού , παιχνιδιάρικου αγοριού με φτερά στους ώμους , το οποίο χτυπά με τα βέλη του τους θνητούς και τους κάνει να υποφέρουν. Αυτή θα έλεγα πως είναι η πιο εύπεπτη και λαϊκή εκδοχή του έρωτα , κάτι ανάλογο με αυτό που γιορτάζουμε κάθε 14η Φεβρουαρίου , κάνοντας ευτυχείς τους ζαχαροπλάστες και τους ανθοπώλες της υφηλίου....

Πριν , ωστόσο , ο έρωτας γίνει trade mark , ήταν μια θεότητα σεβαστή με συμπαντική διάσταση. Πρόκειται για την δύναμη εκείνη της Φύσης που συνδέει τα στοιχεία του κόσμου , που από το χάος οδηγεί στην αρμονία μέσα από την έλξη των αντιθέτων. Αυτά τουλάχιστον αναφέρουν οι προσωκρατικοί.

Αλλά και ο Πλάτωνας επισημαίνει ότι ο έρωτας ήταν γιος της Πενίας και του Πόρου , της απόλυτης στέρησης - ένδειας δηλαδή και της πληρότητας. Αταίριαστο ζευγάρι στ' αλήθεια , αλλά η σημερινή ψυχολογία θα είχε να πει πολλά επί αυτού του ενδιαφέροντος διπόλου.

Ο έρωτας πολλές φορές ταυτίζεται με τη σεξουαλική ορμή και το ακόρεστο πάθος και ως τέτοιος θεωρείται κατώτερος άλλων συναφών συναισθημάτων, όπως η αγάπη ή η φιλία. Αυτή η άποψη φαίνεται να παραγνωρίζει την ευρύτητα αυτού του συναισθήματος που αγκαλιάζει όλο τον κόσμο και ξεπερνά τις διαπροσωπικές σχέσεις , η οποία  το καθιστά ανώτερο και σημαντικότερο των άλλων.

Εύχομαι σε όλους να είναι ερωτευμένοι με κάθε τι γύρω τους που τους αφορά και τους αγγίζει. Τους συντρόφους τους , την δουλειά τους , τα ενδιαφέροντά τους , τον κόσμο όλο!!!
Και φυσικά να μην θυμούνται αυτόν τους τον έρωτα μόνο στις 14 Φεβρουαρίου....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου