Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Επιλογή και ευθύνη

Όταν κανείς επιλέγει , διακρίνει στην πραγματικότητα μέσα από ένα σύνολο το επιθυμητό με βάση συγκεκριμένα κριτήρια που ο ίδιος έχει ορίσει. Ως λέξη το ρήμα επιλέγω είναι σύνθετη και προέρχεται από την πρόθεση επί και το ρήμα λέγω.
Η πρόθεση επί ανάμεσα στα άλλα δηλώνει τον τόπο, την στάση πάνω σε κάτι, άρα την υπεροχή. Επομένως, επιλέγω σημαίνει πως από τις πολλές δυνατότητες που έχω, προτιμώ κάποια και της δίνω σε σχέση με τις υπόλοιπες την πρώτη θέση.

Το ρήμα λέγω από τη μια σχετίζεται με την διαδικασία της  συγκέντρωσης και της συλλογής. Η συγκέντρωση, ωστόσο, αυτή γίνεται με βάση τον λόγο, τη λογική ικανότητα δηλαδή που μας διακρίνει  και είναι αυτή η οποία κατευθύνει ή θα έπρεπε να κατευθύνει τις επιλογές μας. Ασφαλώς, για να κάνουμε την σωστή επιλογή, πρέπει να έχουμε υπ' όψη μας όλα τα στοιχεία και πληροφορίες που  αφορούν σε ένα ζήτημα. Αφού τα συγκεντρώσουμε, προχωρούμε στην επιλογή μας.

Κάθε επιλογή  έχει κόστος και καλό είναι κανείς να είναι εξοικειωμένος με αυτή την πραγματικότητα, όπως επίσης με το γεγονός ότι επιλέγοντας κάτι , αυτομάτως αποκλείει κάτι άλλο.
Κάθε στιγμή της ζωής μας βρισκόμαστε μπροστά σε επιλογές που άλλοτε έχουν βαρύνουσα και άλλοτε υποδεέστερη σημασία. Σε κάθε περίπτωση αυτός που επιλέγει  χρησιμοποιώντας την λογική του  ιεραρχεί τις ανάγκες   ή τις επιθυμίες του και  καταλήγει να ικανοποιήσει αυτήν που κατά την γνώμη του είναι η σημαντικότερη.

Εφόσον οι επιλογές μας γίνονται με αυτό τον τρόπο, αναλαμβάνουμε και την ευθύνη τους, καθώς αποτελούν αποτέλεσμα της δικής μας κρίσης και αξιολόγησης των καταστάσεων. Προφανώς, όταν αυτό συμβαίνει, κανείς δεν δικαιούται να παραπονεθεί για την ή τις επιλογές του και να εκφράσει εκ των υστέρων δυσαρέσκεια γι' αυτές, γιατί τότε είναι ανεύθυνος και ανέτοιμος να δεχτεί τις συνέπειές τους.

Οι επιλογές μας μας χαρακτηρίζουν, καθώς φανερώνουν τις βαθύτερες ανάγκες και επιθυμίες μας, ενώ ταυτόχρονα δίνουν στοιχεία και για τον αξιολογικό μας κώδικα.
Ακόμα και όταν πιστεύουμε ότι δεν έχουμε επιλογή , στην πραγματικότητα έχουμε ήδη επιλέξει ότι δεν επιλέγουμε!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου