Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Το ντουέτο που σκοτώνει...

Η αποψινή μου ανάρτηση έχει σχέση με φράσεις  οι οποίες αναφέρονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο σε "θανατηφόρα" ντουέτα.

Το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό είναι φυσικά η Σκύλλα και η Χάρυβδη. Οι δυο αυτές "χαριτωμένες" υπάρξεις την είχαν στημένη στα στενά μεταξύ Ιταλίας και Σικελίας ή σε κάποια στενά εν πάση περιπτώσει και ταλαιπωρούσαν τους ναυτικούς...ρουφώντας και ξερνώντας το νερό κι ό,τι επέπλεε επάνω του!!!!
Λοιπόν, όταν χρησιμοποιούμε τη φράση από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη εννοούμε πως ό,τι και να διαλέξουμε θα είναι εξίσου δυσάρεστο και βλαβερό...

Ένα άλλο δίδυμο κι αυτό της συμφοράς...είναι οι Συμπληγάδες πέτρες. Αυτές ήταν δυο πελώριοι βράχοι που ανοιγόκλειναν μέσα στη θάλασσα, οπότε, αν δεν προλάβαινες να περάσεις ανάμεσά τους σε συνέθλιβαν. Αυτοί που περνούν Συμπληγάδες, λοιπόν, είναι αυτοί που περνούν μέσα από εμπόδια με επιτυχία...

Άλλο ντουέτο, από το χώρο των θρησκευτικών αυτό, είναι ο Άννας και ο Καϊάφας. Τα δυο αυτά πρόσωπα έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη σύλληψη και την δίκη του Ιησού. Ήταν Φαρισαίοι και συγγενείς μεταξύ τους (ο Καϊάφας ήταν γαμπρός του Άννα). Ο Ιησούς πήγαινε από τον έναν στον άλλον και τελικά στους Ρωμαίους που τον σταύρωσαν.
Όταν λέμε ότι κάποιος πάει από τον Άννα στον Καϊάφα εννοούμε ότι ταλαιπωρείται από "αρμόδιο" σε "αρμόδιο" , χωρίς να λύνει επιτυχώς το ζήτημα που τον απασχολεί.

Μια ακόμη έκφραση από το χώρο της θρησκείας που μιλάει για δίδυμα της συμφοράς είναι ο Φίλιππος και ο Ναθαναήλ. Αυτοί ήταν καλοί φίλοι που βρέθηκαν στον κύκλο του Ιησού και έγιναν μαθητές του. Εμείς, βέβαια, όταν χρησιμοποιούμε την έκφραση βρήκε ο Φίλιππο(α)ς τον Ναθαναήλ, μάλλον αποδοκιμάζουμε το είδος της σχέσης μεταξύ δυο προσώπων, που πιθανότατα επηρεάζουν ο ένας τον άλλον αρνητικά. Κάτι αντίστοιχο από το χώρο της μαγειρικής είναι το κύλισε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι....

Ένα άλλο "διπλό" με αρνητικό περιεχόμενο είναι η γη και το ύδωρ. Σύμφωνα με την ιστορία οι Πέρσες ζητούσαν από τις Ελληνικές πόλεις γη και ύδωρ, δηλαδή την άνευ όρων παράδοσή τους και σε περίπτωση που αυτές αρνούνταν, τις κατέστρεφαν ολοκληρωτικά. Επομένως, κάποιος που δίνει γη και ύδωρ, παραδίδεται άνευ όρων, με τρόπο εξευτελιστικό.

Θα τελειώσω τη σημερινή μου περιδιάβαση στο χώρο των επικίνδυνων ντουέτων με δυο προσφιλή ζώα, τον σκύλο και την γάτα. Αυτά είναι ευτυχή όταν κάνουν σόλο καριέρα. Η φράση, ωστόσο, σαν τον σκύλο με τη γάτα φανερώνει άσπονδους εχθρούς, που δεν ησυχάζουν ποτέ και βρίσκουν πάντα αιτία και λόγο να μαλώνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου