Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Φιλοσοφώντας...

Η φιλοσοφία στην εποχή μας θεωρείται κάτι απόμακρο , ψυχρό και ακαδημαϊκό, ενώ είναι στην πραγματικότητα η μόνη ανθρώπινη δραστηριότητα που μας δικαιώνει ως υπάρξεις.   Και μπορεί να υπάρχει πληθώρα Φιλοσοφικών σχολών, όμως πιστέψτε με, καμία δεν βγάζει φιλοσόφους.....

Πατρίδα της φιλοσοφίας είναι η Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα η Ιωνία. Στα βιβλία της αρχαίας ιστορίας μαθαίναμε για τους περίφημους Ίωνες φιλοσόφους, τον Θαλή, τον Αναξίμανδρο και τον Ηράκλειτο που προσπάθησαν να εξηγήσουν τον κόσμο που τους περιέβαλλε απομακρυνόμενοι από μυθολογικές ή θεολογικές ερμηνείες.

Η λέξη φιλοσοφία σημαίνει αγάπη για την έρευνα , για τη γνώση. Μια πνευματική αναζήτηση που μέσω της λογικής αναζητά τη φύση των πραγμάτων, την ουσία των αξιών, το ίδιο το νόημα της ζωής. Από την εποχή των αρχαίων Ελλήνων που πρώτοι επιδόθηκαν σε αυτό το πνευματικό στάδιο έχουν γραφθεί χιλιάδες σελίδες φιλοσοφικών συγγραμμάτων που αφορούν τον Άνθρωπο και την ουσία της ύπαρξής του.

 Ίσως μάλιστα αυτή η πνευματική αναζήτηση, το φιλοσοφειν, είναι που ξεχωρίζει τον άνθρωπο από το ζώο. Δεν είμαι καθόλου σίγουρη, αν οι συμπαθέστατοι κατά τα άλλα σύντροφοί μας, τα ζώα, παρά την διαίσθηση και τη νοημοσύνη που τα διακρίνει, θα μπορούσαν ποτέ να αναρωτηθούν για το νόημα της ζωής, τη αξία της γνώσης, τη δύναμη της ηθικής....αυτά είναι ανθρώπινα προνόμια που βασίζονται στο Λόγο.

Τώρα θα μου πείτε, που έχει πάει ο Λόγος στις μέρες μας....αλλά αυτό είναι αντικείμενο άλλης συζητήσεως και αναρτήσεως.

Πέρα από τη βασική της σημασία η λέξη φιλοσοφία έχει και άλλες σημάνσεις στον καθημερινό λόγο.
Πολλές φορές χρησιμοποιούμε τη φράση "φιλοσόφησέ το και λίγο" , όταν θέλουμε να παρηγορήσουμε κάποιον και τον προτρέπουμε να πάρει απόσταση , να σκεφτεί και να επαναξιολογήσει μια κατάσταση που τον βασανίζει.

Υπάρχει επίσης η  έκφραση "δεν θέλει και πολλή φιλοσοφία" που σημαίνει πως κάτι δεν χρειάζεται πολλή σκέψη και είναι αυτονόητο. Μειωτική μάλλον είναι η έκφραση "άσε τις φιλοσοφίες" που την χρησιμοποιούμε για γενικόλογες και ασαφείς κρίσεις, που αποφεύγουν την ουσία ενός θέματος.

Λέμε επίσης πως π.χ οι Έλληνες έχουν διαφορετική φιλοσοφία ζωής από τους Γερμανούς εννοώντας πως έχουν άλλη νοοτροπία και αντίληψη για τη ζωή.

Για το τέλος άφησα τις περίφημες αμπελοφιλοσοφίες. που είναι λόγια με ρηχό περιεχόμενο που τα εκφέρει κανείς με επιδεικτικό και πομπώδες ύφος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου