Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Καιρικά φαινόμενα

Στην κοινή καθομιλουμένη η λέξη καιρός δηλώνει τις επικρατούσες μετεωρολογικέ συνθήκες. Μιλάμε , ας πούμε, για άστατο καιρό, καλοκαιρία, απότομες αλλαγές του καιρού κ.ο.κ

Η προέλευση της λέξης αυτής είναι ακόμη θέμα προς διερεύνηση καθώς άλλοι γλωσσολόγοι την συνδέουν με το ρήμα "κείρω" που σημαίνει κόβω, οπότε η λέξη δηλώνει την καίρια, την αποφασιστική στιγμή, άλλοι με το "κρίνω" και κάποιοι με το "κεράννυμι" που σημαίνει αναμιγνύω, ενώνομαι με κάτι άλλο.

Σε κάθε περίπτωση λέξεις όπως καίριος, ευκαιρία, καιροσκόπος μας φέρνουν πιο κοντά σε σημασίες που έχουν να κάνουν με την κατάλληλη χρονική στιγμή, την περίσταση που κανείς πρέπει να επιλέξει, για να επιτύχει τον σκοπό του.

Ο λαός μας με τη σοφία που τον διακρίνει έχει χρησιμοποιήσει την λέξη "καιρός" σε πολλές παροιμιακές φράσεις. Παρακάτω σχολιάζω μερικές από αυτές:

  •   Από τον καιρό του Νώε για καταστάσεις ή πρόσωπα που είναι παλιά, που από τότε που τα θυμόμαστε είναι έτσι π.χ: επιδίωκε τον συγκεκριμένο σκοπό από τον καιρό του Νώε.
  • Έχει ο καιρός γυρίσματα για τις απροσδόκητες αλλαγές στη ζωή μας.
  • Καιρός φέρνει τα λάχανα, καιρός τα παραπούλια που δηλώνει ότι για όλα έρχεται η κατάλληλη στιγμή , ώστε να πραγματοποιηθούν.
  • Παραπλήσια είναι και η σημασία της έκφρασης κάθε πράμα στον καιρό του κι ο κολιός τον Αύγουστο.

  • Του καλού καιρού που σημαίνει πάρα πολύ π.χ: ενώ εκείνος προετοίμαζε το έδαφος για δράση, αυτοί κοιμόντουσαν του καλού καιρού.
  • Τον κακό σου τον καιρό...όταν δηλώνουμε αποδοκιμασία για κάποιον ή κάτι. Καμιά φορά συναντάμε την παραλλαγή τον κακό σου τον φλάρο....με αντίστοιχη αποδοκιμαστική χροιά
  •   Ο καιρός είναι γιατρός σε περιπτώσεις που θέλουμε να δείξουμε πως το πέρασμα του χρόνου θα παρηγορήσει κάποιον και θα τον κάνει να ξεχάσει (λέμε τώρα, υποθετικά, γιατί όπως και σε προηγούμενο κείμενό μου σας ανέφερα είναι και μερικά χουνέρια που τα φυσάς και δεν κρυώνουν.....).
  • Τελευταίο άφησα το γνωστό δίστιχο: Για δες καιρό που διάλεξε ο χάρος να με πάρει , τώρα π' ανθίζουν τα κλαριά και βγάζει η γης χορτάρι...Το πε ο δόλιος ο Αθ. Διάκος όταν τον σούβλισαν οι Τούρκοι ( μήπως κατά τους όψιμους αναθεωρητές της ιστορίας μας δεν τον σούβλισαν, απλά τον σοτάρισαν;;;;). Εν πάση περιπτώσει με τη φράση αυτή δηλώνουμε κάτι που συμβαίνει σε περίοδο άκαιρη.
Καλό θα ήταν να μην χάνει κανείς τον καιρό του σε ανούσια πράγματα και να αξιοποιεί κάθε ευκαιρία για δημιουργικές και ψυχαγωγικές ενασχολήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου