Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Μνήμη

Η μνήμη είναι μια λέξη που παραπέμπει στο παρελθόν, είτε το πρόσφατο, είτε το πιο μακρινό.
Προέρχεται από το ρ. μιμνήσκω που σημαίνει θυμίζω και είναι μια από τις ιδιότητες του εγκεφάλου μας που, όπως κάθε καλός υπολογιστής, κρατά στα αρχεία του χρήσιμα δεδομένα, τα οποία κάποια στιγμή ανασύρει και αξιοποιεί.

Στους αρχαίους Έλληνες υπήρχε μια θεότητα η Μνημοσύνη , που όπως και το όνομά της φανερώνει , ήταν προστάτιδα της μνήμης και η οποία μαζί με τον Δία γέννησαν τις 9 μούσες. Οι μούσες προστάτιδες των επιστημών και των τεχνών συγγενεύουν ετυμολογικά με τη μητέρα τους, αφού το όνομά τους σχετίζεται με τη μάθηση και η μάθηση με τη μνήμη.

Βέβαια όλα αυτά ηχούν μακρινά και εγκυκλοπαιδικά.
Η ουσία βρίσκεται στο ότι όλοι οι άνθρωποι διαθέτουν μνήμη και αλίμονο αν αυτό δεν συμβαίνει...
Η απώλεια της μνήμης, η αμνησία, σχετίζεται με σοβαρές δυσλειτουργίες του εγκεφάλου και κάνει το άτομο δυσλειτουργικό.
Εκτός και αν κάποιος συνειδητά έχει επιλέξει να μην θυμάται πράγματα και καταστάσεις, να τα σβήσει, όπως λέμε από τη μνήμη του, γιατί του είναι δυσάρεστα ή ακόμη και οδυνηρά.

Η μνήμη συνδέεται φυσικά και με τα μνήματα και με τα μνημεία, τα κατασκευάσματα δηλαδή εκείνα που σκοπό έχουν να διατηρήσουν την ανάμνηση ενός προσφιλούς προσώπου ή να τιμήσουν ανθρώπους που χάθηκαν κατά τη διάρκεια σημαντικών γεγονότων.

Η μνημόνευση είναι η αναφορά  σε κάποιον και άρα η ανάκληση στη μνήμη μας τους ρόλου ή απλά της παρουσίας του. Και φυσικά οι άνθρωποι κατά καιρούς έχουν αναπτύξει πολλές μνημονικές τεχνικές ή μνημοτεχνικές , για να ενισχύουν και να αναπτύσσουν τις δυνατότητες απομνημόνευσης.
Σπουδαία λογοτεχνικά έργα, όπως η Ιλιάδα και η Οδύσσεια πέρασαν στις επόμενες γενιές με τη χρήση αυτών των τεχνικών.

Οι μνήμες τέλος αναφέρονται στα βιώματα του παρελθόντος που αφορούν είτε άτομα, είτε και ολόκληρους λαούς. Και η συλλογική μνήμη, είναι η διαμορφωμένη αντίληψη που έχει για το παρελθόν του ή έστω για σημαντικά γεγονότα του παρελθόντος του ένας λαός. Αλίμονο σε όσους δεν έχουν μνήμη, είναι δηλ. αμνήμονες, καθώς εύκολα μπορεί να πέσουν θύματα εξαπάτησης και εκμετάλλευσης, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου